Problémy opeľovačov

20. 05. 2024
ǀ
POSLEDNÁ AKTUALIZÁCIA 20.5.2024 21:04
ǀ
Miriam Jarošová

To, že žijeme v období prebiehajúcej klimatickej zmeny, je fakt. Už sme sa naučili žiť s vyššími letnými teplotami, zvykáme si na intenzívnejšie búrky, márne čakáme v zime na sneh. No klimatická zmena má aj iné, pre mnohých až nečakané súvislosti. Vplyvom zmien podmienok v atmosfére sa mení nielen množstvo hmyzu, ale menia sa aj chemické procesy vo kvetoch rastlín.

Stále častejšie sa objavujú dôkazy, že opeľovače majú problém nájsť kvet, ktorý sa chystajú opeliť. Práve vyššia teplota vzduchu, problémy so suchom  a aj množstvo znečisťujúcich látok vo vzduchu výrazne vplývajú na vôňu kvetu. Ak sú opeľovače nastavené na vôňu určitej intenzity a tá sa mení, výrazne to ovplyvní ich schopnosť nájsť kvet a opeliť ho. Zároveň ale vedci zo Stredomorského inštitútu morskej a pevninskej biodiverzity a ekológie z Marseille zistili, že aj kvalita nektáru z kvetov sa mení.

Tieto zistenia môžu pôsobiť úsmevne, ale predstavme si, že tieto skutočnosti sa odrážajú v mnohých oblastiach nášho života.  Problémy môžu nastať nielen v poľnohospodárstve a ovocinárstve, kde sa spomínané zistenia môžu objaviť aj na problémoch s úrodou takých bežných druhov ovocia ako je napr. jablko, ale problémy môžu nastať aj v takých špecifických odvetviach, ako je kozmetika a výroba parfumov.

Práve veľké kozmetické spoločnosti začínajú biť na poplach. Ruže, jazmín, tuberóza sú rastliny, ktoré dávajú parfumom špecifickú vôňu. Parfum Chanel No.5 je závislý od kvalitného jazmínu z oblasti francúzskej Riviéry už od 20. rokov minulého storočia. Sucho posledných rokov spôsobilo, že sa aj na tieto polia dostáva kvapková závlaha. Vyššie teploty zase ovplyvňujú intenzitu vône.

Vedci v Taliansku zase zistili, že existuje priama súvislosť medzi teplotou, vlhkosťou vzduchu a kvalitou vône bergamotu. Kalábria, na juhu Talianska, kde sa získava viac ako 95% svetovej produkcie bergamotovej silice, už začína mať problém s kvalitou a množstvom.

Môžeme si síce povedať, že chemický priemysel dokáže nahradiť tieto ingrediencie parfumov, ale príroda je príroda. Asi bude inak voňať Chanel s prírodným jasmínom, ako s jeho náhradou. To by sme ešte zniesli…. ale ako sa dá nahradiť jablko, slivka?

Klimatická zmena zasahuje do nášho života stále viac a hlbšie. Keď sa začalo v 80. rokoch minulého storočia hovoriť o globálnom otepľovaní, asi málokto domyslel dopady otepľovania až do takýchto dôsledkov.

Zdroje:

https://www.zoo.cam.ac.uk/news/drought-changes-smell-flowers-affecting-bee-visits

https://www.hcn.org/articles/pollution-and-pollinators-why-stopping-to-smell-the-flowers-has-become-difficult/

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/air-pollution-makes-flowers-smell-less-appealing-to-pollinators-study-suggests-180983766/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/vykyvy-pocasi-ztezuji-vyrobu-parfemu-dopadaji-na-pestitele-kvetin-14110

 

Mohlo by vás zajímat

FOTOGRAFIE ǀ 13.6.2024

Príjemný záver pracovného týždňa

ZAUJÍMAVOSTI ǀ 12.6.2024

Veľa vody v Dunaji

Predpoveď,Slovensko ǀ 12.6.2024

Dáždnik ešte neodkladajme

Predpoveď,Slovensko ǀ 11.6.2024

Zaprší aj v stredu